Stone Ridge copy
Nature and Technology Inspire MKDA-Designed Workplace

MKDA has completed a workplace for a forward-thinking New York asset management firm, which doubled its space in its relocation to the Plaza District Submarket of Manhattan. The full-floor workplace takes its cues from TAMI sector firms with an open, loft-like environment, nature-inspired custom elements and advanced technology.

“Firms in historically conservative sectors such as finance are beginning to take a creative, high-tech approach to their offices, aiming to infuse new workplace trends that appeal to the millennial workforce,” said MKDA President Michael Kleinberg. “Similar to firms within the TAMI sector, these companies are seeking creative layouts, amenities, and designs inspired by nature and wellness, which can provide a warm and comfortable balance to high-tech installations.”

MKDA translated the asset management firm’s brand and vision, which boasts humility, kindness and proper focus on the client, into a workplace that is both warm and unassuming while also progressive and state-of-the-art.

With soaring ceilings and expansive windows that provide vibrant city views, and large-scale, nature-inspired artwork and video monitor content, the space creates a unique bridge between the city and the beauty of the natural world, and a healthy balance of cold and warm elements, as well as scale, texture and light.

Poured concrete floors and soaring, open ceilings were treated with interior insulated galvanized oval ductwork with indirect/direct pendant light fixtures that splash light onto the slab and ductwork. The loft-like effect is warmed with grey carpeting that defines the private and open work area, punctuated by two long rows of custom standing-height benching tables in plain sliced natural walnut veneer. Workstations are furnished with high task chairs providing options to sit or stand.

Wood plank flooring in various tones and textures was inventively utilized to wrap entry closets and to create warm, contrasting pilasters within the five glass office fronts at the perimeter. A large mixed-use common area comprises a waiting area with contemporary seating and grey area rug, breakout areas with upholstered privacy seating, and a pantry that opens to an adjacent lunch table.

According to Kleinberg, the client couldn’t be happier with the outcome. “The space is spectacular and I have been told that the whole firm is functioning at a very high level in the new surroundings,” he said.