Cambridge University Press

MKDA crafted the workplace to reflect the biggest change the publishing industry has faced since 1440 when the printing press was invented: the digital revolution. The design concept had to accomplish two objectives: one, communicate this meaningful and challenging transformation while honoring the Press’s history, creating a connection between the past and current models; and two, foster local and global communication. The design is meant to imbue the space with the sense that the reception area is an outdoor courtyard from where one can look inside a library; in this case, the work area. Casual strolls along Cambridge’s wooden footbridges inspired an oak runway that circles the work area. Red linear light fixtures run the length of the runway, providing direction to an abundant collection of collaborative spaces woven throughout. Collaborative spaces include a library, telephone booths, lounges and various meeting, touch down and hoteling spaces. 21 semi-private and two executive offices have glass fronts, but no doors, and deconstructed plywood sidewalls that disturb the classic symmetry of the office line and resemble books on a shelf.